Sådan undgår du plagiering

Plagiering er en form for svindel. Det er derfor meget vigtigt at forhindre plagiering. Når du begynder at skrive din afhandling, er du nødt til at gøre dig foranstaltninger for, at forhindre plagiering.

Skriv alle de kilder du har brugt ned med det samme, citer og omskriv korrekt og overhold reglerne om den referencestandard du skal bruge.

3 skridt der forhindrer plagiering

Det er faktisk ret enkelt. Du forhindrer plagiering når du følger disse 3 skridt, hver gang du bruger en kilde:

  1. Gem kilden direkte.
  2. Citer og omskriv korrekt.
  3. Følg den referencestandard du skal bruge, når du refererer til kilden.

1. Gem kilden

Du bruger mange kilder i en afhandling. For at bevare overblikket, er det vigtigt at du gemmer de kilder du bruger. Så kan du altid hurtigt finde din kilde igen og glemmer ikke at du brugte en kilde eller mister kilden. Til håndtering af kilderne, kan du bruge software som EndNoteMendeleyCiteULikeRefBase og Papers.

Praktiske tips

Du kan også vælge at gemme PDF-filer, Word-filer og så videre på din computer. Du vil gøre klogt i at give alle dokumenter et tydeligt navn.

Brug for eksempel forfatterens navn og udgivelsesåret. Du vil få brug for denne information i kildehenvisningen.

Når du har kigget på mange kilder på internettet, er det nyttigt at tilføje disse sider til dine favoritter (lav bogmærker). Du kan lave en separat mappe til bogmærker, som du kan gemme siderne i.

2. Citater og omskrivninger

Når du har besluttet at bruge en kilde, har du to muligheder. Enten kan du citere, eller du kan omskrive kilden. Reglerne for citering og omskrivning er uafhængige af hvilken referencestandard du bruger og de angiver hvordan du behandler kilder i din afhandling. Derfor har det ikke noget med referencelisten at gøre.

Praktiske tips

For klart at adskille dine egne idéer og idéer der kommer fra dine kilder, kan du fremhæve tekst der præsenterer idéer, som ikke er dine egne. På denne måde, kan du få overblik over hvilken tekst der er din egen og hvilken der ikke er.

Til kilder du ofte bruger, kan du bruge separate farver. Derved kan du let se, hvor hvilke kilder er i din tekst.

Du kan også skrive kommentarer i Word om, hvor du fandt din kilde, og om du skal omformulere eller omskrive afsnittet, mens du skriver din afhandling. Fjern først kommentaren, når kilden er skrevet med dine egne ord og du har tilføjet den til din kildeliste.

3. Kildehenvisning

Hver gang du bruger en idé fra en kilde, hører der en kildehenvisning til. Måden du skal skrive kildehenvisningen, afhænger af hvilken referencestandard du skal bruge.

Dit studie giver altid en klar udmelding om hvilken referencestandard du skal bruge, eller giver et par accepterede valgmuligheder. Når du har valgt en referencestandard, skal du bruge denne standard gennem hele din tekst.

Praktiske tips

Skriv kildehenvisningen for enhver interessant idé med det samme. På den måde glemmer du aldrig hvilken idé, der kommer fra hvilken kilde. Det er ikke vigtigt endnu, at skrive kilden præcis som referencestandardens regler foreskriver.

Dette kan du kun gøre i slutfasen af skriveprocessen. Så kan du ret hurtigt samle kilderne og, ved at klippe og sætte ind, sætte dem sammen i en referenceliste.

At færdiggøre din afhandling

1. skridt: Skriv alle kilder korrekt ifølge referencestandarden

Nu hvor du næsten er færdig, er det vigtigt at du skriver kildehenvisningen ud fra referencestandardens regler. For APA-standarden, kan du gøre brug af vores gratis APA Citation Generator. Denne generator giver dig mulighed for hurtigt og nemt, at generere alle dine kilder i APA-standarden.

APA Citation Generator

2. skridt: Kontroller din afhandling for plagiering med Scribbr’s plagiatkontrol

Uanset hvor påpasselig du er med dit arbejde er der altid risiko for at begå utilsigtet plagiering et sted i din afhandling. Brug SCRiBBR’s plagiatkontrol til at undersøge din afhandling for plagiering med den officielle Ephorus database.

Undersøg dit dokument for plagiering

Endelige tips

Ved tvivlstilfælde skal du altid henvise til kilden

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du skal henvise til kilden, skal du altid henvise til den. Du kan aldrig bruge for mange kilder og en god referenceliste, forbedrer ofte din tekst.

Når du for eksempel når til en bestemt konklusion i din afhandling, er det godt at nævne hvilke kilder du har brugt, for at drage den konklusion.

Færdiggørelse af din afhandling

Når andre mennesker har bidraget til din afhandling ved udførelse af eksperimenter eller ved at lave en undersøgelse, skal du nævne dette i din afhandling. Du kan for eksempel nævne dette i forordet. Hvis en afhandling er skrevet af flere personer, skal du nævne hvem der har skrevet hvilke dele.

Cite this Scribbr article

If you want to cite this source, you can copy and paste the citation or click the “Cite this Scribbr article” button to automatically add the citation to our free Citation Generator.

Swaen, B. (6. august 2018). Sådan undgår du plagiering. Scribbr. Retrieved 18. juni 2024, from https://www.scribbr.dk/plagiering/saadan-undgaar-du-plagiering/

Er denne artikel nyttig?
Bas Swaen

Bas er medstifter af Scribbr. Bas elsker at undervise og har erfaring med at skrive afhandlinger. Han prøver at hjælpe studerende med at skrive klare og letforståelige artikler om komplicerede emner.